Ahinsa!




 

 

Desde as eras primitivas

a Terra se nutre

do fluido cósmico

que abre-lhe entranhas,

percorre-lhe inteira.

Na etérea poeira

de luz das estrelas

o fluido lhe vem.

Inunda-a de vida

esse mágico bem.

O sangue dos seres

que surgem e passam

Gaia o transfunde

noutros que, em ciclo

ascendente, sustém.

 

O espírito de Gaia

canta na Natureza

a música do Infinito.

Em culto à beleza,

exalta essa Fonte

da Vida que a anima.

e que  ela sublima

ao multiplicá-la

no espaço irrestrito.

 

Mas traz no seu canto

uma ária bem triste.

Sofre os excessos

dos filhos ingratos.

Está no limite.

Dá mostras de seus

sucessivos maus tratos.

Lamentavelmente,

comovem a poucos,

por certo, aos melhores

os duros apelos que emite.

 

Gaia está farta de sangue,

farta dos homens, talvez,

porque não cessa a ganância,

porque não cessa a violência ,

esses cancros resultantes

da insensatez.

 

Ciclônico éolo a bramir,

convulsiona o oceano,

rebenta do solo, feroz. 

Sofrem-lhe muitos a fúria.

Ouvem-lhe muitos a voz.

 

Há os que riem e bebem e comem,

com as mãos manchadas de  sangue.

Sabem que a Terra prescinde do homem.

Nenhuma voz os confrange.

 

(Da coletânea “ESTADO DE ESPÍRITO”)







 

Ahinsa!

 (En Esperanto)

 




(Serĝjo de Sersank)

 

De la primitivaj tempoj -

kia profunda mister’! -

el kosma emanaĵo,

kiu  plene ĉirkaŭas

kaj ĝin trapenetras, 

nutriĝas  la Ter’.

 

Simile al l’etera pulvo,

devenas tiu ĉi fluido                       

el la senfina stelar’

kaj ĝi alportas la vivon -

miraklo ja sen kompar’. 

                                

La sango de ĉiu estaĵo,

tuj naskita jam  pasanta,

transfuzas Gaja en aliaj,

tio ĉi en ciklo kreskanta.

 

Tial, la animo de Gaja

aŭdigas en la Naturo

la muzikon de l’ Senlim’.

Tiele, ŝi laŭdas la dian belecon

de l’ Vivofonto kiu vigligas ŝin

kaj kiu sublimigas ŝî per disdonad’

en ritmo intensa,

eble sen fin’.

                                                   

Tamen, la kanto de Gaia

nune fariĝas ia tristega ario.

Pro tio ke agresojn de nedankaj filoj

jam multe suferas,

nun ŝi kantadas en frua agonio.                                                                          

Ve, bedaŭrinde, nur kelkajn homojn

la plibonajn, certe, kortuŝas  la petoj,

kiujn, averte, elĵetadas  ŝi . 

Jam Gaja satiĝis je sango.

Eble je la homoj ankaŭ  satiĝas,         

ĉar  ne ĉesiĝas la homa perforto,

eĉ la homa ambici’ ne ĉesiĝas.

Ho, furnaj ŝankroj de l’ homa nesci’!

 

Ciklona Eolo, blekante feroca,

diskrevas el  la subgrundo,

agitas la maron, subite.       

Multaj suferas sian furozecon,

multaj aŭdiĝas  sian voĉon, aflikte.

 

Ja multaj malgraŭe

ridegas kaj drinkas kaj manĝas,

je sango malpurajn havante la manojn .

Tiuj sciadas: la Ter’  sin aranĝas:

neniel bezonas la homojn.

Tamen, nenia voĉ’ ilin tuŝas.

Nenia far’ ilin ŝanĝas.

(El la poemaro “SPIRITOSTATO”)